Josep Lluís Galiana
saxofonista · improvisador · escriptor · editor
Josep Lluís Galiana (València, 1961) és Diplomat en Estudis Avançats (DEA) per la Universitat Politècnica de València i Titulat Superior pel Conservatori Superior de Música de València. Saxofonista, compositor, escriptor, editor i gestor cultural espanyol destacat a l’escena europea de la lliure improvisació, la creació electroacústica, l’avant-garde jazz, la investigació etnomusicològica i la divulgació de la cultura i les arts, comença la seua trajectòria artística a principis de la dècada de 1980, formant part de diversos ensembles instrumentals contemporanis, col·lectius de jazz i agrupacions de música popular valenciana. Les seues composicions han estat estrenades i interpretades en importants festivals internacionals de Portugal, França, Grècia, Itàlia, Polònia, Suècia, EUA, Xina, Brasil, Argentina, Mèxic, Cuba i Espanya.
Al llarg de la seua dilatada trajectòria artística, ha fundat agrupacions instrumentals al costat de músics de relleu internacional com Chaosophy, Deriva Ensemble, Bregues de Moixos, Errante Ensemble, Transitions, Quaramba!, cuencosOSX quartet, M4cchina Ensemble, Quartet de la Deriva, Mediterranean Electroacoustic Quartet, Ensemble Impromptu, d’ArS Ensemble, Bòlit Jazz Grup i SET.UP.SO., entre d’altres, i ha col·laborat i gravat amb l’Ensemble d’Improvisació del pianista mallorquí Agustí Fernández, Josep Manuel Berenguer i l’Orquestra del Caos, Grup Instrumental de València, l’Orquestra Mundana, Seidagasa, Freenètics, Orquesta Trànsito, Wade Matthews, Avelino Saavedra, Ferran Besalduch, Carlos D. Perales, Thomas Bjelkeborn, Íñigo Ibaibarriaga, El Pricto, Josep-Maria Balanyà, Ruiz del Puerto, Mariangeles Sánchez Benimeli, Pere Vicalet, Paloma Carrasco, Ricardo Tejero, Chefa Alonso, Víctor Sequí, José López Montes, Gregorio Jiménez, Vicent Gómez Pons, Sisco Aparici, Mathias Müller, Bartomeu Ferrando, Truna, Joma Rius, Gonzalo Biffarella, Andreas Mniestris, Liba Villavecchia, Ramon López, David Herrington, Jorge Gavaldà, Jesús S. «Chapi», Miquel Molina, Remigi Roca, Osvaldo Jorge, Guillermo Bazzola, Fernando Lamas, Diego Caicedo, Antonio Luis Guillén, Javier Carmona, Edu Comelles, Pablo M. Esparza, Ainara Zubizarreta, Vasco Trilla, Martín Meléndez, Sarah Clamen, Luiz Rocha, Carlos Suárez, Joan de Ribera, Jesús Gallardo, Lisa Ullén, Nina de Heney, Johan Sundberg, Lise-Lotte Norelius, Parkour Sonoro, Rémi Habib, Richard Bonnet, Roberto Bellatalla, Komiya Tetsuro, Stefano Scarani, Julio d’Escrivan, Joan Gómez Alemany, Lucía Martínez, Ramon Prats, Albert Cirera, Adolf Murillo, Mike Cooper, Pierre Bastien, Josu de Solaun, Luz Prado, Àlex Reviriego, Carlos Galán…
És autor del libro TIEMPO DE REVERBERACIÓN. Una aproximación histórica a la música experimental valenciana en el contexto internacional y otros escritos sobre música y política (EdictOràlia, 2022), dels poemaris HAIKUS D’ESTIU (EdictOràlia, 2021) i SONS COMPARTITS. Poemes, textos i pretextos (EdictOràlia, 2018); de l’assaig IMPROVISACIÓ LLIURE. El gran juego de la deriva sonora (EdictOràlia, 2017) i de les recopilacions d’escrits musicals PIANOS Y PIANISTAS. Dos décadas de crítica musical y otros escritos pianísticos (EdictOràlia, 2020), EMOCIONES SONORAS. De la creación electroacústica, la improvisación libre, el arte sonoro y otras músicas experimentales (EdictOràlia, 2020) i ESCRITOS DESDE LA INTIMIDAD. Conversaciones, artículos de opinión, notas, reseñas y críticas musicales (EdictOràlia, 2016), així com de nombrosos articles, crítiques, ponències i estudis musicològics publicats en llibres, revistes especialitzades i premsa escrita. En 2016, crea el segell editorial EdictOràlia Llibres i Publicacions i la discogràfica Liquen Records, dedicada a les músiques improvisades i experimentals. És col·laborador habitual de la Revista on-line de Música i Art Sonor Sul Ponticello, des de la seva secció Plànol de immanència, així com d’altres publicacions especialitzades com el diari lasBandas, dedicat a la música i la cultura popular valencianes, des de la seua secció Temps de reverberació, i les revistes Itamar, revista d’investigació musical, Eufonía i El Cuaderno, entre d’altres.
Entre 1991 i 2013, és redactor del diari Levante-El Mercantil Valenciano, on exerceix la crítica musical, literària i d’art. El 1998, és nomenat director del fòrum cultural i d’opinió Club Diari Levante, pertanyent a dit rotatiu, fins al seu tancament el 2013, des d’on organitza centenars d’activitats culturals i artístiques al llarg de dues dècades com festivals, concerts, seminaris, debats , conferències i presentacions de pel·lícules, llibres i discos, a més de coordinar nombroses exposicions d’arts visuals. Així mateix, entre 1998 i 2009, és director del Festival Internacional Premis Tirant de l’Audiovisual Valencià i del Festival Tirant de Mòbil.
En el camp de la docència, ocupa la Càtedra d’Orquestra i Cor del Conservatori Superior de Música de Castelló durant el curs 2002-2003, on funda la Big Band de l’esmentat centre. També, ha estat professor d’Història i Estètica de la Música al Conservatori Professional de Música de València (2002) i d’Educació Estètica al Conservatori Professional de Música de Cullera (2004-2005), a més d’impartir nombrosos cursos, tallers i seminaris al voltant de la improvisació, l’electroacústica, l’art sonor i altres qüestions musicològiques, artístiques i culturals a Argentina, Grècia, Suècia i Espanya. A nivell associatiu, funda i presideix des de l’any 2014 el Laboratori per a la Investigació de Processos Creatius Contemporanis AD LAB i, entre 2006 i 2014, és secretari de l’Associació de Música Electroacústica d’Espanya (AMEE), entitat membre de la International Confederation of Electroacoustic Music (ICEM / Unesco).
Amb vora dues-centes composicions en catàleg i més d’una cinquantena de discos publicats, Galiana ha gravat o col·laborat per a Canal Clàssic-RTVE-Via Digital; RNE-Ràdio Clàssica (Ars Sonora), RTVV, RNE-Radio 3 (Atmósfera, Discópolis Jazz), Ràdio Klara, els podcasts Undae Ràdio, Universos Paralelos, Jazz en el aire, Llum de Tunguska, Vericuetos-Radio Kras, Bad Music Jazz, i per els segells discogràfics Marmita-Música Viva, Artics Produccions, Intertecno 2000, Cambra Records, AMEE, Desamparats Productions, Sound In, PrimTON Berlín, Luscinia Discos, Clamshell Records, Alina Records, Seidagasa, Cilestis, ZAWP Records, Discordian Records, Viajero Inmóvil Experimental, Mute Sound Records i Liquen Records.
Recentment, el disc TRAÇSONOLOGY (Liquen Records) · LRCD016, en el qual hi participa junt a altres artistes ha estat elegit per la crítica catalana com un dels 10 millors discos de música clàssica de 2020. Així mateix, el seu disc TENOR SAXOPHONE SOLOS (Liquen Records) · LRCD011 ha estat elegit el 5è Millor Disc de Jaç als PREMIS ENDERROCK 2019 de la CRÍTICA. El 2008, guanya el Primer Premi de Poesia en Valencià en el 50º Certamen poètic Festa de la Primavera, organitzat per l’Asociación de Amigos de la Poesía de Valencia i patrocinat per l’Ajuntament, la Diputació de València i la Generalitat Valenciana. En els anys 2007 i 2008, rep sengles encàrrecs de composició de l’Institut Valencià de la Música de la Generalitat Valenciana.
